Dostupni linkovi

Baroso traži od Češke da ne postavlja “veštačke prepreke”



Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barroso pozvao je u utorak Češku da ispuni svoje obveze i dovrši postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora bez postavljanja veštačkih prepreka.

On je sa češkim premijerom Janom Fišerom s kojim je razgovarao o dovršetku postupka ratifikacije ovog dokumenta Češkoj, koju koči predsednik države Vaclav Klaus, postavljajući nove uslove za stavljanje svoga potpisa na zakon o ratifikaciji.

Oba doma češkog parlamenta ratifikovala su Lisabonski ugovor i sada je preostao samo potpis euroskepticnog predsjednika Vaclava Klausa, koji se otvoreno suprotstavlja tom dokumentu.

On sada traži da za Češku ne važi Povelja o temeljnim pravima koja je sastavni deo Lisabonskog ugovora.

Barroso je na konferenciji za novinare istakao da je upravo Vaclav Klaus, kao premijer, podneo zahtev za prijem u Evropsku uniju, da je on potpisao ugovor o pristupanju Češke EU-u. Takođe je istakao da neko koga je izabrao parlament treba da poštuje volju tog tela.

Grupa od 17 evroskeptičnih senatora zatražila je nedavno od češkog ustavnog suda da preispita da li je Lisabonski ugovor usklađen s češkim ustavom. Iz Ustavnog suda je saopšteno da će o raspravljati 27. oktobra, ali nije jasno hoće li taj dan doneti presudu ili će to ostaviti za kasnije.
XS
SM
MD
LG