Dostupni linkovi

Tribunal: Imunitet ne važi, čak i da ga je Holbruk obećao



Haški tribunal odbacio je žalbu Radovana Karadžića na prvostepenu odluku kojom je odbijen njegov zahtev za obustavu postupka, zasnovan na tvrdnji da mu je imunitet 1996. garantovao izaslanik SAD Ričard Holbruk (Richard Holbrooke).

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i uzimanje stranih talaca u BiH 1992-95.

U danas objavljenoj odluci, žalbeno veće Tribunala naglasilo je da "čak i da su tvrdnje Karadžića o sporazumu s Holbrukom dokazane, to ne bi ograničilo nadležnost Tribunala, niti bi na drugi način bilo obavezujuće za sud".

Argumente o sporazumu s Holbrukom, Karadžić može izneti tokom suđenja, a oni mogu biti razmotreni prilikom određivanja kazne, ako do toga dođe, piše u odluci žalbenog veća.

U zahtevu za obustavljanje postupka, podnetom krajem maja, Karadžić je tvrdio da mu je Holbruk, delujući u ime SAD, ali i Saveta bezbednosti UN, garantovao imunitet u zamenu za povlačenje sa čela RS, tokom pregovora sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Beogradu, 18. i 19. jula 1996.

Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija (Iain Bonomy) odbacilo je taj zahtev odbrane, utvrdivši da Holbruk, tokom pregovora o povlačenju Karadžića u julu 1996, nije bio ovlašćen da deluje u ime Saveta bezbednosti UN, iz čega proizlazi i da njegova navodna obećanja Karadžiću nisu obavezujuća za Tribunal.

Prema najavi pretresnog veća, suđenje Karadžću trebalo bi da počne 21. oktobra.
XS
SM
MD
LG