Dostupni linkovi

Dodik: Pravo na referendum entiteta ugraditi u Ustav BiH



Premijer Republike Srpske (RS) I lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je predstavnicima SAD i Evropske unije (EU) danas predložio da se u Ustav BiH unese odrednica o pravu entiteta na referendum o statusu.

"Naravno, jasno je da legalizacija tog prava podrazumeva i saglasnost drugih. Ali, to je ono što mi mislimo da treba da bude uključeno u Ustav BiH", kazao je Dodik posle sastanka sa članovima ekspertskog tima SAD i EU, pred nastavak razgovora u Butmiru zakazanih za 20. oktobra.

Dodik je rekao da je na sastanku razgovarano o funkciji Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, navodeći da predstavnici SAD i EU predlažu da Dom naroda BiH izgubi zakonodavnu nadležnost, ali da bude "mesto u kojem se može pokrenuti mehanizam zaštite nacionalnog vitalnog interesa".

On je istakao da je neprihvatljivo da Dom naroda BiH izgubi zakonodavnu nadležnost, kao i prerastanje Saveta ministara BiH u Vladu BiH.

"Za nas je prihvatljivo da postoji predsednik Predsedništva BiH i da ima neke protokolarne obaveze, ali BiH ne može da ima vladu i premijera i niko u RS ne treba da ima bilo kakvu bojazan da će se desiti nešto što nije naša volja", istakao je Dodik.
XS
SM
MD
LG