Dostupni linkovi

Putin u KiniRuski premijer Vladimir Putin doputovao je u ponedeljak u dvodnevnu posetu Pekingu, gde će u utorak razgovarati s kineskim kolegom Venom Žiabaom i održati sastanak s poslovnim ljudima dveju zemalja.

Ruski premijer će u sredu u Pekingu učestvovati na sednici šefova vlada država članica Šangajske organizacije za saradnju.

Kako je najavljeno u Moskvi uoči posete, Putin će prisustvovati potpisivanju niza novih poslovnih aranžmana između dve zemlje, u ukupnoj vrednosti 5,5 milijardi dolara.

U utorak bi trebalo da budu potpisana 34 sporazuma o proširenju rusko-kineske ekonomske saradnje.

Novi aranžmani Moskve i Pekinga obuhvataju i sporazum o kreditu između Kineske razvojne banke i ruske "Vnještorgbanke", kao i zajedničke projekte u transportu, infrastrukturi, građevinarstvu i rudarstvu.

Vrednost rusko-kineske trgovine prošle godine je uvećana 38,6 posto, na rekordnih 55,9 milijardi dolara, ali je tokom osam ovogodišnjih meseci opala 36,2 procenta na 24 milijarde.

Kina je Rusiji drugi ekonomski partner, nakon Evropske unije, a dve strane očekuju da vrednost međusobne trgovine iduće godine podignu na 60 do 80 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG