Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gorbačov: sprečio sam Treći svetski ratOdlukom da ne interveniše u demokratske procese u istočnoj Evropi Moskva je 1989. izbegla Treći svetski rat, rekao je za francuski list Figaro Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog saveza koji današnjem ruskom vrhu zamera netransparentno trošenje prihoda od energenata i tolerisanje korupcije.

Gorbačov je rekao da nije nimalo oklevao da uvede verske i demokratske slobode u zemlju i da je pad Berlinskog zida rezultat dugog procesa kojem su prethodile velike promene u SSSR-u, centralnoj te istočnoj Evropi, kao i bolji odnosi sa Zapadom, naročito sa Sjedinjenim Državama.

Na sastanku s liderima zemalja Varšavskog pakta 1985. godine Gorbačov im je rekao da je svaki od njih odgovoran za politiku u svojoj zemlji.

"Dakle, obećao sam im da mi necemo intervenisati i nikada to nismo uradili. Da smo to učinili, verovatno ne bih bio ovde, s vama...", rekao je Gorbačov.

Evropa je tada bila puna nuklearnog oružja i s oko dva miliona vojnika s obe strane gvozdene zavese, podsetio je Gorbačov dodajući da je verovao u očuvanje SSSR-a.

Za njegov raspad optužio je neprijatelje Perestrojke koji su izveli državni udar jer njega nisu mogli legalno dag a uklone s vlasti.

Poslednji predsednik Sovjetskog saveza danas vodi nevladinu organizaciju za zaštitu okoline Zeleni križ i želi da veruje da će svet doneti dobre odluke u borbi protiv globalnog otopljavanja na skorašnjoj konferenciji u Kopenhagenu.
XS
SM
MD
LG