Dostupni linkovi

Vlada od Klausa traži garanciju da će potpisati sporazum



Češka vlada odbacila je danas svaku mogućnost da zbog dodatnih zahteva predsednika Vaclava Klausa zatraži da se ponovo otvara proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, a od Klausa traži garancije da će potpisati taj ugovor.

Češki premijer Jan Fišer rekao je danas na konferenciji za novinare u Pragu da vlada prima k znanju dodatne zahteve koje je postavio prošle sedmice predsednik Klaus da se Češka poput Poljske i Velike Britanije izuzme iz primene Povelje osnovnih prava.

Fišer je, međutim, postavio nekoliko uslova. "Vlada ne smatra da je moguće da se ponovo otvara proces ratifikacije Lisabonskog ugovora u članicama EU", kazao je Fišer iako je sekretar predsedničke kancelarije Ladislav Jakl juče rekao da Klausa ne bi zadovoljile neke garancije na rečima kakve je dobila Irska.

Fišer je još jednom upozorio da ta Povelja nikako ne može da deluje retroaktivno čime pada Klausov glavni argument da će usvajanje Povelje omogućiti Nemcima deportovanim nakon Drugog svetskog rata iz Čehoslovačke da preko evropskih sudova dobiju pravo na odštetu za imovinu koja im je konfiskovana pre više od šest decenija.

"Nervozu u Evropi ne stvaraju toliko sami Klausovi zahtevi vech to ssto se postavlja pitanje da li su ovo zaista poslednji zahtevi koji stizzu iz CCesske", objasnio je Fisser zassto i Klaus mora da garantuje da che potpisati Lisabonski ugovor.
XS
SM
MD
LG