Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Havel kritikovao Obamu što nije primio Dalaj lamuBivši češki predsednik Vaclav Havel kritikovao je danas, na međunarodnom skupu, Zapad zato što su za njega važniji ekonomski interesi od ljudskih prava, a kao primer naveo izbegavanje američkog predsednika Baraka Obame da primi Dalaj lamu.

"Kada na primer sveži dobitnik Nobelove nagrade za mir odloži susret sa Dalaj lamom posle povratka iz kontinentalne Kine, time čini maleni kompromis koj ima svoju logiku. Ali pitanje je da li oni veliki sudbinski kompromisi nemaju predigru u takvim malim, neprimetnim, manje više logičnim kompromisima", rekao je Havel danas prvog radnog dana međunarodne konferencije Forum 2000 u Pragu.

Havel je sumirajući dve decenije demokratije u Češkoj, na 20. godišnjicu pada komunističkih režima u Istočnoj Evropi upozorio da naša evroatlantska civilaziacija kao da daje prednost ekonomskim interesima, dok je "poštovanje ljudskih prava samo nekakva trešnjica na vrhu torte".

U godini kada zemlje Istočne Evrope obeležavaju dve decenije otkako su se izvukle iz sovjetske i ruske sfere uticaja, bivši vođa čehoslovačke plišane revolucije, Havel, upozorio je da Rusija ponovo osvaja svoje nekadašnje satelitske teritorije.

"Sadašnji ruski režim je sofisticiranija i na izvestan način i opasnija forma imperijalne politike.

Nikakve okupacije kao u eri Brežnjeva naravno ne prete, ako ne računamo sukob u Gruziji, ali može da se dokaže neprimetno privredno osvajanje i indirektni pritisci", upozorio je na pretnju današnje Rusije Havel.
XS
SM
MD
LG