Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran odbacio upozorenja Hilari KlintonIran je u ponedeljak saopštio da su beskorisne "pretnje" i pritisci u vezi s njegovim spornim nuklearnim programom, nakon oštrih upozorenja americke državne sekretarke Hilari Klinton da međunarodna zajednica ne može unedogled biti strpljiva.

"Primedbe koje sadrže pretnje, određene datume ili rokove nemaju nikakvog uticaja na nas", kazao je na sedmičnom brifingu Hasan Gašgavi, portparol ministarstva spoljnih poslova.

"Naše obaveze prema međunarodnim propisima temelje se na legalitetu i pravu", dodao je on.

"Reči nisu dovoljne, stoga upućujemo jasnu poruku Iranu da međunarodna zajednica neće beskonačno čekati da Iran pokaže kako je spreman da ispuni međunarodne obaveze", upozorila je Klinton nakon razgovora u Londonu s britanskim kolegom Dejvidom Milibandom.

"Mi smo se složili da je sastanak grupe 5+1, Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Nemačka u Ženevi bio konstruktivan početak, nakon kojeg treba da uslede dela", dodala je ona.

Iran i šest velikih sila dogovorili su se u Ženevi da se obavi pregled novog postrojenja za obogaćivanje urana, smeštenog blizu Koma, a čije je postojanje otkriveno tek krajem septembra.
XS
SM
MD
LG