Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čestitke ObamiGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun čestitao je američkom predsedniku Baraku Obami na dodeli Nobelove nagrade za mir za 2009. godinu, ocenivši da on "oličava novi duh dijaloga o najvećim svetskim problemima". Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozdravili su odluku Nobelovog komiteta. "Ova nagrada je zasluženo priznanje izvanrednom vođstvu predsednika Obame, njegovoj posvećenosti miru i njegovom istrajnom angažovanju u međunarodnoj diplomatiji", naveo je Solana u saopštenju.

Rasmusen je rekao da je Obama "pokazao odlučnost da pomogne u izgradnji mira i u odbrani osnovnih ljudskih prava, uključujući I putem Alijanse" i dodao da je "ta čast potpuno zaslužena". Francuski predsednik Nikola Sarkozi nazvao je odluku Nobelovog komiteta izrazom "vraćanja Amerike u srca naroda sveta".

Južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984. godine, rekao je da Obamina nagrada pokazuje da se od njega
očekuju velike stvari u godinama koje slede.
XS
SM
MD
LG