Dostupni linkovi

Solana: Položili smo ispit na Balkanu


Havijer Solana
Havijer Solana
Balkan je predstavljao vatreno krštenje za Evropsku bezbednosnu i odbrambenu politiku i Evropska unija je taj test položila, ocenio je u autorskom tekstu za beogradski "Danas" visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana.

"Kada je izbio rat u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-ih posmatrali smo kako naše susedstvo gori jer nismo bilo kadri da odgovorimo na tu krizu. Ali, naučili smo lekciju i organizovali se, što je podrazumevalo nove mehanizme za donošenje odluka i usvajanje nove bezbednosne doktrine", naveo je Solana u tekstu povodom desete godišnjice Evropske bezbednosne i odbrambene politike.

On je istakao da je EU kao rezultat novog pristupa sprečila izbijanje novog konflikta u Makedoniji 2003, tako što je preduzela diplomatske napore i pokrenula diplomatsku misiju Konkordija.

Podsetio je i da je naredne godine misija Altea raspoređena po Bosni i Hercegovini.

"Danas smo i dalje angažovani na Balkanu, s obzirom na činjenicu da se borimo protiv organizovanog kriminala i izgrađujemo pravne institucije. Na primer, gotovo 2.000 ljudi angažovano je u misiji Euleks na Kosovu, koji rade u policiji i pravosuđu", podsetio je Solana.

"Na prostoru od Kabula do Prištine, kao i od Ramale do Kinšase, Evropska unija nadgleda granice, kontroliše mirovne sporazume, obučava policijske snage, učestvuje u izgradnji sistema pravosuđa i štiti brodove od napada pirata", zaključio je Solana.
XS
SM
MD
LG