Dostupni linkovi

Obama okupio tim za nacionalnu sigurnost


Američki vojnik u bazi Zerok u Afganistanu
Američki vojnik u bazi Zerok u Afganistanu
Američki predsjednik Barack Obama okupio je u srijedu poslijepodne, po istočnoameričkom vremenu, najviše zvaničnike za nacionalnu sigurnost na zatvorenoj sjednici o strategiji u Afganistanu i Pakistanu, na osmu godišnjicu početka intervencije SAD-u u toj zemlji i u trenutku kada pada podrška javnosti za vođenje rata.

Dok administracija razmatra načine odgovora na pogoršanje stanja u Afganistanu, Obama je u srijedu primio službeni zahtjev komandanta snaga SAD i NATO-a za slanje dodatnih snaga u tu zemlju, kazali su američki zvaničnici.

Mediji u SAD u srijedu ne navode kolika su pojačanja zatražena, ali je ranije nagoviješteno da će general Stanley McCrystal tražiti 40.000 vojnika.

Sastanak iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući, drugi u seriji od pet najavljenih, odvija se osam godina od dana kada je SAD počeo kampanju zračnih napada protiv talibana i ciljeva Al Kaide u Afganistanu, iz odmazde za terorističke napade na New York i Washington 11. rujna 2001.

Uz pomoć zračnih udara i malog broja savjetnika iz CIA-a i Specijalnih snaga, afganistanske su snage, uz potporu SAD-a, svrgnule talibane s vlasti i zauzele Kabul 12. decembra 2001., okončavši petogodišnju vladavinu radikalnog islamističkog pokreta.

Dije sedmice kasnije počele su pristizati američke kopnene snage, koje su sada dostigle broj od 68.000 vojnika, uz još 37.000 iz drugih zemalja NATO-a.

S ratom koji traje višestruko duže od prvobitnih predviđanja i sa stalnim jačanjem talibana, koji nanose sve više gubitaka koalicijskim snagama, Obamina administracija je pod pritiskom obje strane u nacionalnoj političkoj raspravi, onih koji žele ograničiti američki angažman i onih koji su za slanje pojačanja kako bi se pariralo napredovanju talibana.

Među zvaničnicima koji učestvuju na sastanku tzv. Ratnog vijeća u Bijeloj kući su potpredsjednik Joe Biden, državni sekretar Hillary Clinton, ministar odbrane Robert Gates, nacionalni obavještajni direktor Dennis Blair, direktor CIA-a Leon Panetta, savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones i najviši vojni zvaničnici, uključujući admirala Mikea Mullena, komandanta Zajedničke komande i generala Davida Petraeusa, komandanta Glavne komande SAD, u čijoj su nadležnosti Irak i Afganistan.
XS
SM
MD
LG