Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: BIH mora da prevaziđe sindrom zavisnosti


Bosna i Hercegovina mora da se pripremi da stane na svoje noge pošto će koraci u cilju okončanja njenog statusa protektorata vjerovatno biti preduzeti ove nedjelje, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Bosna bi trebalo da se pripremi za period bez visokog predstavnika. Ona bi trebalo da samostalno stoji, da hoda bez pomagala, izjavio je Inzko u intervjuu za Reuters.

Na predstojećem sastanku Evropske unije i SAD-a u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva zatvaranje kancelarije visokog predstavnika bit će jedna od glavnih tema. Sastanku će prisustvovati i lideri osam najznačajnijih bh. stranaka.

Izko je istakao da se slaže s onima u BiH koji kažu da situacija od okončanja ratova 1995. godine u ovoj zemlji nikada nije bila gora.

- Prisustvo međunarodne zajednice je bilo veoma, veoma korisno u prošlosti i postignuti su veliki uspjesi. Istovremeno, a to je i jedna od dilema, razvio se sindrom zavisnosti: ako mi nešto ne možemo da rješimo, to će učiniti visoki predstavnik, rekao je on, ističući da taj sindrom stanovnici BiH moraju da prevaziđu i da prestanu da od visokog predstavnika očekuju da riješi sve njihove probleme.
XS
SM
MD
LG