Dostupni linkovi

Hag: Srbija unapredila saradnju




Srbija unaprijedila saradnju sa tužilaštvom Haškog tribunala, ali hapšenje bjegunaca ostaje "najkritičniji aspekt" te saradnje, ocenjuje se u izveštaju Tribunala.

Godišnji izveštaj Haškog tribunala, koji obuhvata period od kraja avgusta 2008. do kraja jula ove godine, sutra će pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku obrazložiti predsednik Tribunala Patrik Robinson.

U izveštaju, koji je danas objavljen u Hagu, piše da su "u navedenom periodu razvoj događaja na političkom nivou i novo vođstvo na operativnom nivou doveli do napretka u saradnji Srbije s tužilaštvom".

Kako je naglašeno u dokumentu, nastavak saradnje Srbije u dostavljanju dokumenata i pristupu arhivama "biće od ogromnog značaja" za predstojeće suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i za druge procese.

"Najkritičniji aspekt saradnje Srbije ostaje hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića... U proteklom periodu, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije i akcioni tim za potragu za beguncima sproveli su složene i široke akcije potrage za dvojicom optuženih i njihovim mrežama za podršku. Vladine službe trenutno podrobno analiziraju prikupljene informacije, uključujući i one koje su ranije bile dostupne, ali po kojima nije bilo postupljeno", naznačio je Tribunal.
XS
SM
MD
LG