Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Talibani se oglasili povodom godišnjice invazije
Talibani su danas, na osmu godišnjicu invazije na Avganistan, u kojoj su svrgnuti s vlasti, poručili da nisu prijetnja Zapadu, ali da će nastaviti borbu protiv stranih okupacionih snaga u zemlji.

Međunarodne trupe, na čelu sa Sjedinjenim Državama, počele su 7. oktobra 2001. godine operaciju u Avganistanu i, uz pomoć avganistanskih grupa, poslije petonedjeljnih sukoba, svrgle su talibansku vladu.

Ona je prethodno odbila da izruči Vašingtonu lidere Al Kaide osumnjičene za napade na SAD od 11. septembra 2001. godine, podsjeća Rojters.

\"Nismo imali i nemamo plan da naudimo drugim zemljama, uključujući one u Evropi. Naš cilj je nezavisnost zemlje i uspostavljanje islamske države\", navedeno je u saopštenju talibana, objavljenom na internet-sajtu te grupe.

\"Međutim, ako vi (NATO i SAD) želite da kolonizujete zemlju ponosnih i pobožnih Avganistanaca, pod besmislenim izgovorom rata protiv terorizma, onda treba da znate da je naše strpljenje beskrajno i da smo spremni za dugotrajan rat\".

Američki predsjednik Barak Obama uskoro treba da odluči da li će uputiti još vojnika u Avganistan.

Glavnokomandujući snaga SAD i NATO u Avganistanu, američki general Stenli Mekristal, upozorio je, u izvještaju o situaciji u toj zemlji, podnijetom prošlog mjeseca Pentagonu, da pobjeda nije moguća bez povećanja broja vojnika.

U Avganistanu je sada razmješteno više od 100 hiljada stranih vojnika, od kojih su 62 hiljade Amerikanci.
XS
SM
MD
LG