Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Igmanska incijativa o odnosima u regionuPredstavnici Igmanske inicijative ocijenili su danas da situacija u regionu ni izbliza nije normalizovana, kao što se to očekivalo nakon završetka ratova na prostoru bivše Jugoslavije i da politička situacija nije poremećena samo u BiH već i u drugim državama, kao i u međudržavnim odnosima.

Kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov rekao je agenciji Beta da pojedini politički lideri u BiH "u dosluhu" remete političke odnose u toj državi. "Očigledno je da na relaciji (član Predsjedništva BiH Haris) Silajdžic - (premijer Republike Srpske Milorad) Dodik postoji neka
vrsta duplog pasa: Silajdžic se stalno zalaže za ukidanje RS, a onda Dodiku to posluži kao alibi da najavi referendum o izdvajanju
tog entiteta iz BiH", ocijenio je Popov.

Prema njegovim riječima, takva "igra" postala je veoma opasna, što se vidi i kroz najavu da će se predstavnici RS povući iz institucija države Bosne i Hercegovine.

On je pozvao i Beograd i Zagreb da svojim ponašanjem dalje ne komplikuju situaciju ne samo u BiH, nego u cijelom regionu, već da
sporna pitanja riješavaju dijalogom.

Kopredsjednik Igmanske inicijative Zoran Pusić rekao je da najnovija zbivanja u BiH i u cijelom regionu svjedoče o tome da su "aveti" nedavne prošlosti još veoma žive. "Još uvijek postoje ti zlokobni potencijali za razvoj situacije u neželjenom smjeru. Mislim da takvi potencijali postoje ne samo u BiH, već i u drugim državama", ocijenio je Pusić.

Od 4. do 6. oktobra u Supetru na Bracu održana je 20. sesija Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija iz regiona koja se zalaže za normalizaciju odnosa medu državama-potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U okviru sesije uručena je Povelja zahvalnosti predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću za doprinos razvoju demokratskih standarda u regionu.
XS
SM
MD
LG