Dostupni linkovi

Komnenić po tužbi Stankovića kažnjen sa 3000 eura


Novinar Monitora, Petar Komnenić, presudom Osnovnog suda u Podgorici, kažnjen je sa tri hiljade EUR na osnovu tužbe za klevetu bivšeg predsjednika Višeg suda Ivice Stankovića.

Komnenić, koji je i dopisnik RFE iz Podgorice je u novinskom tekstu, objavljen prije dvije godine, napisao, pozivajući se na policijske izvore, da je Stanković 2005. godine bio pod tajnim nadzorom.»Presudu sam doživio kao još jednu u nizu sudskih zabrana istraživačkog i slobodnog novinarstva«, kazao je Komnenić i najavio da će se žaliti na prvostepenu presudu.

On je rekao da je sa ogromnim razočarenjem saslušao obrazloženje sudske presude sudije Osnovnog suda Zorana Šćepanovića »koji je, ispostavilo se, potpuno ignorisao činjenično stanje u ovom predmetu«.

»On je zanemario sudski iskaz bivšeg sudije Radovana Mandića koji mi je u tom svojstvu, bio i zvaničan sagovornik prilikom izrade teksta, kao i dokumentaciju koja dokazuje da je svaki trag o predmetu mjera tajnog nadzora protiv sudija Višeg suda, o čemu sam i pisao, ispario iz te institucije, zbog čega je neko morao snositi odgovornost«, kazao je Komnenić.

On je rekao da se, i pored svega, »potajno nadao da sud nije toliko zarobljen«.

»Nažalost, demantovan sam. Negdje mi je, ipak, kada sve sagledam, i drago što sam osuđen, jer da sam oslobođen u ovim opštim okolnostima, bojim se da bih počeo da se pitam da li sam se negdje ogriješio o pravila moje struke«, kazao je Komnenić.

»Kako danas stvari stoje, ova osuđujuća presuda ovakvog zarobljenog sudstva je iz mog, novinarskog ugla, znak da sam na pravom putu i da sam dobro učinio«, smatra on.

Komnenić ocjenjuje da je u ovom predmetu bilo logično da je sud, odmah nakon svjedočenja Mandića, koji je tvrdio da su on i njegove kolege bile pod nezakonitim mjerama tajnog nadzora, trebalo da obustavi postupak protiv njega.

»A tužilaštvo je u tom momentu trebalo da preuzme dirigentsku palicu i da pokrene postupak protiv onih ljudi na koje se sumnja da su te mjere sprovodili«, kazao je on.
XS
SM
MD
LG