Dostupni linkovi

UN predlaže novu svjetsku valutu


Ujedinjene nacije (UN) predložile su uvođenje nove valute svjetskih rezervi, čime bi se okončao primat američkog dolara nad ostalim valutama, uzrok velikog američkog trgovinskog manjka.

\"Značajan napredak u rješavanju neravnoteža mogao bi se postići kroz smanjenje privilegije zemlje iz koje dolazi valuta rezervi da bilježi spoljne manjkove kako bi se osigurala međunarodna likvidnost\", kazao je UN-ov glavni podsekretar za ekonomska i socijalna pitanja, Ša Zukang.

On smatra da je pravi trenutak da se naglasi da će takav sistem istovremeno stvoriti pravedniju metodu raspodjele emisijske dobiti ostvarene na osnovu osiguranja globalne likvidnosti.

\"Pojačana upotreba istinske svjetske valute rezervi, poput specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), omogućava da ostvarena dobit bude iskorišćena u razvojne svrhe\", kazao je Zukang na godišnjem zasjedanju Svjetske banke i MMF-a.

Specijalna prava vučenja predstavljaju sredstvo koje se koristi za MMF-ove transakcije a zasniva se na četiri valute, dolar, euro, jen i funtu, čija se vrijednost računa svakodnevno.
XS
SM
MD
LG