Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na jugu Indije najmanje 205 mrtvih i 750.000 raseljenihJug Indije opustošen je poplavama u kojima je 205 ljudi poginulo, a 750.000 raseljeno, saopštile su indijske vlasti.

Poplave su izazvane jakim kišama i u proteklih pet dana uništile su čitava sela, prekinule saobraćajnice i telekomunikacione veze i izazvale strah od širenja bolesti u pretrpanim spasilačkim kampovima, dok su veliki delovi država Andra Pradeš i Karnataka poplavljeni.

Vojnim helikopterima dopremljene su hrana i voda u nekoliko stotina odsečenih sela. Vojnici čamcima prevoze seljane sa krovova njihovih kuća do škola i kampova smeštenih na višem zemljištu. Lekari dele tablete za prečišćavanje vode i pružaju zdravstvene usluge u samim kampovima koji su slabo opremljeni i pretrpani.

Poplave su pojačane kada su vlasti obe države naredile puštanje vode iz prepunih rezervoara i akumulacija da bi se sprečilo probijanje obala.

Do pre nekoliko nedelja, veći deo ovih država bio je pogođen teškom sušom zbog izostanka monsunskih kiša. Meteorolozi smatraju da je ciklon iznad Bengalskog zaliva izazvao ove iznenadne jake kiše.
XS
SM
MD
LG