Dostupni linkovi

Tadžikistan izglasao zakon za ukidanje ruskog jezika kao službenogTadžikistanski parlament je u subotu izglasao zakon o prestanku upotrebe ruskog jezika kao službenog jezika u ovoj bivšoj sovjetskoj republici u centralnoj Aziji.

Trideset i jedan senator je glasao za ovaj zakon koji treba da proglasi predsednik Emomali Rahmon. Zakon ne određuje da je ruski jezik međuetničke komunikacije, kao što je to bio slučaj sa zakonom iz 1989. godine, dve godine pre raspada Sovjetskog saveza.

Gornji dom tadžikistanskog parlamenta odobrio je tekst koji je već dobio zeleno svetlo donjeg doma i koji određuje da se u vladinim institucijama, vojsci i na sudovima može upotrebljavati samo tadžik jezik.

Predsednik države je 2007. godine promenio svoje prezime, zamenivši Rahmonov sa Rahoman. Rusko-tadžikistanski odnosi su se pogoršali početkom ove godine. Prema pisanju ruske štampe, Tadžikistan želi da Rusija isprazni jednu vojnu bazu koju je imala u Tadžikistanu i da povuče graničare s njegove teritorije, što Moskvu uznemirava.
XS
SM
MD
LG