Dostupni linkovi

Održan protest novinara u RimuViše od 100.000 ljudi okupilo se u subotu u Rimu na poziv italijanske Federacije novinara i levice, kako bi "branili slobodu medija" i protestovali protiv "medijske imperije" premijera Silvija Berluskonija (Berlusconi).

Svetske agencije su prethodno javile da se u centru Rimu okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, dok su organizatori naveli da se u Rimu okupilo 350.000 ljudi, dok rimska policija procenjuje da je oko 60.000 s obzirom na veličinu trga, gde se održava skup. Demonstranti su nosili slogane "Pravo da se zna i zadatak da se informiše" kao i "Berluskoni ugrožava zdravlje".

Federacija novinara protestuje zbog "sukoba interesa" u medijima, aludirajući na Berluskonija koji de fakto kontroliše javne televizije i sam je vlasnik tri privatna kanala. Federacija je osudila napade na redakciju "Kavaljere" (Cavaliere), koja je objavila članke o seksualnom skandalu italijanskog premijera. Berluskoni je ocenio da su optužbe na njegov račun "smešne" i da je skup "apsolutna farsa", dodajući da je "sloboda štampe u Italiji mnogo veća nego bilo gde drugde u zapadnim zemljama".
XS
SM
MD
LG