Dostupni linkovi

Turska nezadovoljna zbog sporosti pristupa EU



Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu odbio je da otvori luke i aerodrome svoje zemlje Kipru, i pored evropskog ultimatuma, i izrazio nezadovoljstvo zbog sporog napredovanja turskih pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Davutoglu je danas u Briselu rekao da napredak o otvaranju luka i aerodroma u Turskoj zavisi od sporazuma u mirovnim pregovorima o podeljenom ostrvu između kiparskih Grka i kiparskih Turaka.

Insistirajući na ovome, kiparski Grci "žele da nateraju Tursku da ih priznaju, što mi nećemo učiniti", rekao je Davutoglu.

Evropska unija je odredila kraj 2009. godine kao krajnji rok u kome Turska treba da počne da primenjuje takozvani protokol iz Ankare kojim se carinski sporazum EU-Turska širi na zemlje koje su postale članice EU 2004, uključujući i Kipar.

Turska, da bi u potpunosti primenjivala taj sproazum, treba da otvori luke i aerodrome za brodove i avione kiparskih Grka.

Zbog odbijanja Ankare da to uradi, Brisel je u decembru 2006. godine blokirao razgovor o osam od 35 poglavlja pregovora o pristupanju Turske EU.
XS
SM
MD
LG