Dostupni linkovi

Bez predstavnika RS-a



Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će se danas u Mostaru sastati rukovodstva SNSD-a i HDZ-a i razgovarati o aktuelnim pitanjima u BiH.

Dodik je sinoć, gostujući u programu RTRS-a, ponovio stavove i oko odluka visokog predstavnika u BiH u vezi s „Elektroprenosom“, navodeći da je uvjet za razgovore oko funkcionisanja te kompanije da Valentin Inzko stavi moratorijum ili suspendira svoje odluke od 18.septembra.

Izrazio je i spremnost da se u tom slučaju razgovora o funkcioniranju „Elektroprenosa“ i pod vođstvom Evropske komisije, u koju ima povjerenje kada je u pitanju energetska politika, ali, kako kaže, bez OHR-a i Amerikanaca.

Premijer RS-a je potvrdio i da predstavnici RS-a u „Elektroprenosu BiH“, u skladu s zaključcima Vlade od 24. septembra, neće učestvovati u radu tijela te kompanije, čiji bi se Upravni odbor danas trebao sastati u Banjoj Luci.

„Naši ljudi se ne povlače, tamo su, ali neće učestvovati u radu Upravnog odbora i tijela 'Elektroprenosa'“, precizirao je.

Za sinoćnji sastanak u Banjoj Luci sa ministrom vanjskih poslova Srbije rekao je da je to bila prilika da Vuku Jeremiću objasni političku situaciju u RS-u i BiH nastalu poslije odluka koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

To je i prilika, kaže, da sa šefom srbijanske diplomatije razgovora i o pitanju Kosova, a RS ostaje pri principu da neće dati saglasnost u BiH da se prizna nezavisno Kosovo.

„BiH nije priznala Kosovo i neće ga priznati dok Srbija ne definiše svoje odnose sa Kosovom“, rekao je Dodik.
XS
SM
MD
LG