Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najbogatiji Amerikanci ove godine siromašnijiGotovo svi najbogatiji Amerikanci su siromašniji ove godine, pokazao je popis 400 najbogatijih državljana SAD-a magazina Forbes, objavljena u četvrtak.

Tek peti puta od 1982., ukupno bogatstvo liste "The Forbes 400", godišnjeg popisa najbogatijih građana najvećeg svjetskog gospodarstva, zabilježilo je pad, i to za 300 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci, s 1.57 bilijuna na 1.27 bilijuna dolara.

Kolaps na burzama kapitala i pad cijena nekretnina, uz rastave i prijevare, smanjio je bogatstvo 314 osoba s popisa najbogatijih, a 32 su ispale s liste.

Najveći gubitak bilježi Warren Buffett, drugi najbogatiji Amerikanac, čija se imovina smanjila za 10 milijardi dolara, zahvaljujući padu dionica njegovog investicijskog fonda Berkshire za 20 posto u 12 mjeseci. Buffettovo bogatstvo sada je procijenjeno na 40 milijardi dolara.

Ispred Buffetta je, 16. godinu zaredom, najbogatiji Amerikanac, suosnivač Microsofta Bill Gates, s 50 milijardi dolara. Pad dionica Microsofta i gubici na drugim ulaganjima smanjili su mu bogatsvo za sedam milijardi dolara u 12 mjeseci.

Među prvih 10 na listi su osnivač Oraclea Larry Ellison (27 milijardi dolara), nasljednici Wal-Marta: Christy Walton (21.5 milijardi dolara), Jim Walton (19.6 milijardi dolara), Alice Walton (19.3 milijardi dolara) i Robson Walton (19 milijardi dolara). Tu je i medijski mogul i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg (17.5 milijardi), te energetski divovi Charles i David Koch (svaki po 16 milijardi dolara).

Deset najbogatijih Amerikanaca skupno je izgubilo 39.2 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci, što je pad za 14 posto.

Među ostalim velikim gubitnicima je vlasnik lanca kasina Kirk Kerkorian, čije je bogatsvo palo za 8.2 milijardi dolara, s padom dionica MGM Mirage-a za 90 posto od listopada 2007.

Jack Taylor, osnivač Enterprise-a, jedne od najvećih Rent-A-Car tvrtki u SAD-u izgubio je sedam milijardi dolara, zbog pada turističkih putovanja.

Najveći dobitnik je bankar Andrew Beal, koji je utrostručio svoje bogatstvo na 4.5 milijardi dolara, kupujući jeftino kredite i imovinu iz bilanci banaka, kada se financijsko tržište urušilo prošle jeseni.

Cijena ulaska na popis 400 najbogatijih Amerikanaca ove je godine pala za 350 milijuna dolara, s 1.3 milijardi prošle godine na 950 milijuna dolara ove godine, što je otvorilo put za 19 novopridošlih i 19 povratnika na popis najbogatijih u Americi.
XS
SM
MD
LG