Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i Gruzija različito o izvještaju EU


Gruzijske vlasti ocjenile su danas da je izvještaj istrage koju je naložila Evropska unija o
uzrocima rata u avgustu 2008. izmedju Tbilisija i Moskve, samo potvrđuje njihov prema kojem je Rusija odgovorna za taj sukob.

"Dokazano je da su se činjenice koje je predstavila moja vlada pokazala kao tačne", izjavila je gruzijski ambasador pri EU Salome
Samadašvili obraćajući se novinarima prije nego što je izvještaj i zvanično bio objavljen.

Prema njenim riječima, izvještaj takođe dovodi u sumnju argument Moskve da je Rusija morala da interveniše kako bi "zaštitila"
građane Južne Osetije i Abhazije.

Ona međutim, nije željela da komentariše zaključke izvještaja koji se odnose na to ko je od te dvije države, Rusija ili Gruzija prvi, 7.
avgusta započeo ratne sukobe.

"Sukob nije počeo 7. avgusta, taj konflikt ima predistoriju", rekla je ambasadorka dodajući da su "prvi pucnji (u tom sukobu) ispaljeni
prije 20 godina". Samadašvili je još ocijenila da bi njena vlada mogla da ospori neke djelove izvještaja, ali nije navela o kojim djelovima je riječ.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ocjenilo je danas da je izveštaj Evropske unije o rusko-gruzijskom ratu u avgustu 2008. dokazao da je Gruzija "kriva" za izbijanje rata, izražavajuchi istovremeno zzaljenje ssto je dokument "dvosmislen" o ulozi Moskve.

"Glavni zakljuccak izvesstaja jeste da je Tbilisi kriv za početak agresije na Južnu Osetiju", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Medjutim, izvesstaj sadrzzi seriju dvosmislenosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je sporan deo izveštaja posvećen primeni
navodno neprimerene sile od strane ruske vojske.

XS
SM
MD
LG