Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik tvrdi mu je OHR nudio imunitet u zamjenu za ustupkePredsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u da su mu predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ponudili imunitet od kaznenog progona pristane li na ustavne promjene u toj zemlji, a istodobno su vlasti u Banja Luci ometale predstavnike Ureda visokog predstavnika u radu.

"Prije tri tjedna dobio sam ponudu od predstavnika međunarodne zajednice da prihvatim ustavne promjene u zamjenu za obustavu istrage koja se vodi protiv mene", rekao je Dodik u srijedu pred zastupnicima parlamenta Republike Srpske objavila je Hina."Imam pisane dokaze za to", dodao je Dodik

Dodik nije objasnio tko mu je to obećao, niti je li pristao na obećanje.

Državno odvjetništvo protiv Dodika vodi opsežnu istragu zbog sumnje u višemilijunske zloporabe proračunskih fondova Republike Srpske prigodom izgradnje upravnog središta RS-a u Banjoj Luci.

Vlasti u Banjoj Luci u srijedu nisu dopustile članovima posebnog povjerenstva ureda visokoga međunarodnog predstavnika (OHR) koji popisuju državnu imovinu pristup zemljišnim knjigama. Time vlasti Republike Srpske nastavljaju osporavati autoritet međunarodnih predstavnika.

"Katastarski ured u Banjoj Luci uskratio je OHR-ovu timu pristup podatcima na temelju kojih OHR popisuje državnu imovinu i imovinu obrambenih vlasti u sklopu ispunjavanja dvaju od pet ciljeva potrebnih za zatvaranje OHR-a i njegov prijelaz u ured Europske unije (EUSR)", naveo je u priopćenju OHR.

Članovi OHR-ova tima, koji su s pravnim savjetnicima NATO-a posjetili katastarski ured u Banjoj Luci i sastali se s njegovim vodstvom, napustili su prostorije katastra.
XS
SM
MD
LG