Dostupni linkovi

Kuzmanović pozvao Incka da povuče odlukePredsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da povuče nametnute odluke kako bi se o spornim pitanjima nastavio dijalog u organima i institucijama sistema.

"Nudimo dijalog, dogovor i sporazum i to tako da visoki predstavnik povuče odluke ili ih, kako se to političkim rečnikom kaže -zamrzne, a da se nastave dogovori u organima i institucijama sistema", reako je Kuzmanović govoreći u parlamentu RS povodom seta zakona koje je nametnuo Valentin Incko.

Vlada RS je prošle sedmice utvrdila 14 zaključaka u vezi sa nametnutim zakonima u oblasti elektroenergetskog sektora, u kojima ističe da ne prihvata mijenjanje načina odlučivanja i uvodi princip proste većine u "Elektroprenosu BiH".

Incko je 18. septembra nametnuo zakone kojim se reguliše rad ove kompanije, a Vlada RS odbacila je te odluke kao zadiranje u vlasničke odnose i kršenje prava akcionara, koja štite međunarodne norme.

Visoki predstavnik nametnuo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji RS, te Zakon o izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji FBiH.
XS
SM
MD
LG