Dostupni linkovi

Španija traži povlačenje trupa EU iz BosneŠpanija je na zasedanju ministara odbrane Evropske unije, u Geteborgu, zatražila da se što pre utvrdi rok za postepeno povlačenje trupa Evropske unije Eufor u Bosni i Hercegovini.

To je saopštila španska ministarka odbrane Karme Čakon, koja je istakla da evropske trupe, u kojima Španija ima svoje vojnike od 1992, u Bosni ubuduće više ne treba da deluju kao snage koje sprovode zadatke na terenu.

Zadatak Eufora bi se ubuduće sveo na savetodavne zadatke vladi BiH i školovanje oficira bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Šef Vojnog komitetea EU, francuski general Anri Banteža je, istovremeno, na zasedanju ministara odbrane evropske dvadesetsedmorice upozorio da je politička klima u BiH "prava noćna mora" i ocenio da zato posao Evropske unije u toj zemlji mora biti da se "spreči zaoštravanje političkih tonova".

"Ako Savet ministara EU odluči da te snage (Eufor) preobrazi u neku misiju bez izvršnih zadataka, onda takva odluka mora biti donesena uz mnoga jemstva", predoccio je čelnik Vojnog komiteta EU.

Ministri odbrane EU su već ranije razmatrali mogućnost da snage Eufora sa 2.300 svedu na oko 200 vojnika, s tim što bi se, u slučaju potrebe, u Bosnu uputila pojačanja.
XS
SM
MD
LG