Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenski parlament podržao nastavak pregovora Hrvatske s EU


Slovenski parlament u utorak je rano ujutro maratonsku i za javnost zatvorenu izvanrednu sjednicu o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora završio zaključkom da vlada inicijativu za sklapanje arbitražnog sporazuma predstavi tom tijelu do četvrtka.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar izjavio je novinarima da se radi o "jakom i obvezujućem" zaključku za vladu, što u praksi znači održavanje još jedne izvanredne parlamentarne sjednice ovoga tjedna, koja će biti posvećena pitanju budućeg arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, temeljenom na drugom prijedlogu povjerenika Ollija Rehna.

Slovenija bi u petak na međuvladinoj konferenciji o hrvatskom pristupanju trebala odblokirati 11 pregovaračkih poglavlja. Na maratonskoj sjednici koja se odužila do ranih jutarnjih sati, oporbene stranke zahtijevale su od premijera Boruta Pahora dodatna jamstva da će deblokada hrvatskih pristupnih rezultirati "pravednim" rješenjem dugogodišnjeg graničnog prijepora.

Pahor je na sjednici zastupnicima ponovio da su slovenski interesi i nakon deblokiranja hrvatskih pregovora u dovoljnoj mjeri zaštićeni okvirom budućih pregovora o granici i mogućoj arbitraži, pri čemu se pozivao na svoj dogovor s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i na jamstva švedskog predsjedništva EU-a.

Ponovio je da je sporazum o arbitraži "praktično već napisan", odnosno da će se temeljiti na drugom Rehnovu prijedlogu koji, po njegovim riječima, predviđa da arbitraža odlučuje o kontaktu slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem, te da su s time upoznati i hrvatska strana i švedsko predsjedništvo EU-a.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG