Dostupni linkovi

Guantanamo: Odobreno oslobađanje 75 zatvorenika


Radna skupina administracije Baracka Obame dosad je odobrila oslobađanje 75 od preostalih 223 zatvorenika u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi, u nastojanju da se ispuni cilj da se do januara iduće godine ovaj centar zatvori, objavio je vojni portparol u ponedjeljak.

Posebne ekipe za reviziju preispituju predmet svakog zatvorenika kako bi odlučile koga će zadržati zbog suđenja, koga osloboditi, a koga prebaciti u treću zemlju.

Obama je odredio rok do 22. januara iduće godine za zatvaranje centra za osumnjičene za terorizam, ali ministar odbrane Robert Gates je u nedjelju izjavio za ABC News kako je taj posao "teži nego što se procjenjivalo", te da će biti "teško" ispuniti zadani rok.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs kazao je u ponedjeljak kako administracija nije usredotočena na to hoće li se krajnji rok ispuniti određenog dana, već na to da se ostvari najveći mogući napredak.

Vojni dužnosnici u Guantanamu objavili su popis na engleskom, arapskom i paštu jeziku iz kojeg zatvorenici mogu saznati koliko ih je iz koje zemlje određeno za oslobađanje.

Na popisu, koji se stalno nadopunjuje, trenutno je 78 zatvorenika, uključujući i dva Uzbeka poslana u Irsku i jednog stanovnika Jemena, koji je vraćen u domovinu.

Unutar popisa je 30 zatvorenika čije su oslobađanje naredili američki civilni sudovi, uključujući i 13 kineskih Ujgura, koje je prihvatila pacifička otočna državica Palau.

Među ostalima je i 26 zatočenika iz Jemena, devet iz Tunisa, sedam iz Alžira, četiri iz Sirije, po tri iz Libije i Saudijske Arabije, po dva iz Uzbekistana, Egipta, Zapadne obale (palestinsko područje u Izraelu) i Kuvajta, te po jedan iz Azerbejdžana i Tadžikistana.

Većina je zarobljena u Afganistanu i Pakistanu nakon američke intervencije u Afganistanu 2001., koja je uslijedila kao reakcija na terorističke napade Al-Kaide na New York i Washington 11. rujna 2001.
XS
SM
MD
LG