Dostupni linkovi

Francuski ambasador šokiran nasiljem u Srbiji


Ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral izjavio je da je iznenađen činjenicom da Srbija još nije pronašla način borbe protiv ekstremističkih grupa.

Donekle sam šokiran izvesnom popustiljivošću pred ovom pojavom, naročito izjavama koje opovrgavaju neophodnost raspuštanja tih grupa, što na kraju dovodi do toga da one potpuno slobodno deluju", rekao je Teral za "Blic".

Kako je danas saopšteno iz Kliničkog centra u Beogradu, stanje povređenog državljanina Francuske Brisa Tatona i dalje teško.

On je, govoreći o napadu na trojicu navijača Tuluza u centru Beograda, u kom je Francuz Bris Taton zadobio povrede opasne po život, izjavio da je važno da svi krivci budu brzo privedeni pravdi i da dobiju kazne koje zaslužuju, "to jest, veoma stroge kazne".

Teral je dodao da je bio "šokiran neizazvanim nasiljem" nad francuskim navijačima i da je još gore što je taj "napad bio izveden s predumišljajem, planirano".

Kako je francuski ambasador ocenio, slično nasilje, kao i nesposobnost države da garantuje bezbednost učesnicima "Povorke ponosa" zbog čega je ona otkazana, šteti ugledu Srbije u svetu.

"Izvesno je da takvi događaji, a pre svega linčovanje Brisa Tatona, bacaju senku na sliku Srbije u svetu. To važi i za Francusku, naročito za oblast Tuluza, gde je ovaj događaj izazvao snažne emocije. To je velika šteta, jer Srbija zaslužuje bolje", izjavio je Teral.
XS
SM
MD
LG