Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas se izbori u Nemačkoj
U SR Nemačkoj u nedelju se održavaju redovni parlamentarni izbori za 17. saziv Bundestaga. U zemlji koja ima oko 82 miliona stanovnika, pravo glasa ima oko 62,2 miliona građana.

U 299 izbornih okruga 29 stranaka istaklo je oko 3.556 kandidata. Najmlađi kandidat rođen je 1991. a najstariji 1920. godine. U svim okruzima kandidate imaju samo najveće stranke zastupljene u Bundestagu. To su stranke konzervativnog bloka koji čine Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i manja, sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koja deluje samo u Bavarskoj. Pored njih to su još i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) koja trenutno u Berlinu vlada sa konzervativcima u tzv. velikoj koaliciji, te tri sada opozicione stranke: Zeleni, Slobodna demokratska partija (FDP, Liberali) i Levica, nastala spajanjem istočnonemačkih reformisanih komunista, Partije demokratskog socijalizama (PDS) i zapadnonemačke Izborne alternative Rad i socijalna pravda (WASG).

Na saveznim i svim ostalim izborima u Nemačkoj za ulazak u predstavnička tela postoji petoprocentni prag. Kandidati za kancelara su sadašnja konzervativna šefica vlade Angela Merkel i socijaldemokratski ministar inostranih poslova Frank-Valter štajnmjer.
XS
SM
MD
LG