Dostupni linkovi

Njemačka: Predizborna utrka do posljednjeg trenutkaDan uoči izbora za novi saziv Bundestaga, parlamentarne stranke održale su u subotu zaključne predizborne skupove te su svoje poklonike pozvali na predizbornu kampanju do posljednje minute.

"Isplati se još danas do kasnih večernjih sati popričati s prijeteljima i susjedima", rekla je aktualna kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel svojim poklonicima na posljednjem predizbornom skupu u Berlinu ukazujući na to da "svaki glas ima težinu". Ona se još jednom jasno opredijelila za koaliciju s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) i prekid dosadašnje tzv. velike koalicije sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD).

"Stabilnost u ovoj zemlji jamči jedino koalicija demokršćana i liberala", rekla je Merkel obraćajući se sudionicima skupa i dodala da si Njemačka "ne može priuštiti eksperimente" te je stoga glas za Uniju CDU/CSU i FDP "jedino ispravno rješenje".

Protukandidat Angele Merkel i predstavnik SPD-a Frank-Walter Steinmeier je na završnom skupu u Dresdenu sljedbenike svoje stranke pozvao na borbu do posljednjeg trenutka i ukazao na pad popularnosti protivničkog tabora i minimalnu prednost tzv. građanske opcije demokršćana i liberala.

"Utrka je neodlučena, Unija CDU/CSU se urušava kao kula od karata", rekao je Steinmeier. Ministar vanjskih poslova i trenutni vicekancelar ukazao je na porast popularnosti SPD-a nakon TV dvoboja između njega i Angele Merkel prije tri tjedna.

Glavni kandidat FDP-a Guido Westerwelle ukazao je tijekom završnog predizbornog skupa liberala u Koelnu na to da na nedjeljnim izborima "mora pobijediti" demokršćansko-liberalna koalicija jer je to "jedina opcija koja garantira boljitak srednjeg staleža".

"Mi ne želimo podjelu društva na lijeve i desne jer je društvo snažno samo ako je i srednji stalež snažan", rekao je Westerwelle.

U nedjelju se osim saveznih održavaju i izbori za parlamente saveznih pokrajina Schleswig-Holstein i Mecklenburg-Vorpommern.
XS
SM
MD
LG