Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić u misiji "saradnja sa različitim pogledima"


Boris Tadić; Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Srbije Boris Tadić obraća se danas Generalnoj skupštini u okviru teške misije koja ima dva cilja, oba vezana za događaj koji je prošle godine podijelio svjetsku organizaciju, proglašernje kosovske nezavisnosti.

Tadić je svoj novi pristup koji treba približiti Beograd Zapadu i istovremeno vratiti Kosovo Srbiji nazvao „saradnja sa različitim pogledima“.

Nikola Krastev, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Ujedinjenih nacija, u analizi Tadićevog putovanja na godišnji sastanak Ujedinjenih nacija, tvrdi da se predsjednik Srbije nalazi se u delikatnojoj poziciji nego većina njegovih kolega koji će se obratiti Generalnoj skupštini i pita se da li je Tadićeva nova strategija dovoljnja dobra za probleme koje bi trebala rješiti.

Predsjednik Srbije je u srijedu na Forumu svjetskih lidera na Kolumbija univrezitetu rekao da američke firme i njihove investicije igraju važnu ulogu u ekonomkom životu Srbije i da su osnova za obnavljanje političke saradnje sa Washingtonom, ali je ponovio i stav da Beograd nikada neće prihvatiti zapadno priznavanje kosovske nezavisnosti i njegovu podjelu.

Tadić se u New Yorku sreo sa američkim predsjednikom Barackom Obamom na prijemu koju je šef Bijele kuće priredio za šefove država koji učestvuju na zasjedanju Generalne skupttine UN.

Tadić se sreo i sa i ruskim predsjednikom Dmitri Medvjedevim, koji na jesen dolazi u Srbiju, ali spoljnopolitička analitičarka Seška Stanojlović smatra da ti susreti nisu imali više od protokolarnog značaja.

"Kada govorimo o Obami, pretposvaljam da se sa Ahmadinedžadom neće sresti, tako da u tom smilsu to je jedna indikacija da osim te protokolarne ima i tu neku suštinsku vrijednost, (ali) naravno da to nije prilika za razmenu nekoh velikih i krupnih tema," rekla je Stanojlović.

Generalnoj skupštini se danas obraćaju i predsjednici Makedonije Georgi Ivanov i Crne Gore Milo Đukanović, dok je hrvatski šef države Stipe Mesić u oproštajnom govoru pozvao sve zemlje clanice da sudjeluju u stvaranju novog svjetskog poretka i založio se za multilateralizam, dijalog i razoružanje.

U Ivanovom obraćanju ključno pitanje je spor oko imena sa Grčkom. On se jučer sastao sa posrednikom UN Matthew Nimitzom koji je nakon razgovora rekao da se nada da će izgledi za uspjeh pregovora biti veći nakon izbora u Grčkoj.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG