Dostupni linkovi

Svetske sile traže pristup novom iranskom postrojenju



SAD, Velika Britanija i Francuska zatražile su momentalan pristup tajnom nuklearnom postrojenju čije je postojanje Iran danas objavio i time pojačao sumnje da pokušava da razvije atomsko oružje.

Američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Nikolas Sarkozi i britanski premijer Gordon Braun zapretili su oštrim sankcijama ukoliko Iran ne otvori ovo postrojenje inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Očekujemo da IAEA odmah ispita ovu uznemirujuću informaciju i o tome izvesti odbor guvernera IAEA", rekao je Obama i ocenio da je postojanje novog postrojenja "direktan izazov" za međunarodne odrebe o neširenju naoružanja.

Američki predsednik rekao je da na sastanku Irana i svetskih sila 1. oktobra u Ženevi Islamska Republika mora da bude spremna na potpunu saradnju sa IAEA, ili će se suočiti sa dodatnom izolacijom.

Obama je izjavio da je tajno postrojenje građeno godinama u planini nedaleko od svetog grada Kom, 160 kilometara južno od Teherana. Iran već ima fabriku za obogaćivanje uranjuma u Natancu.

Braun je rekao da je otkriće nove fabrike "šokiralo i razljutilo" međunarodnu zajednicu, a Sarkozi je upozorio da će se Iran suočiti sa oštrim sankcijama ukoliko do decembra ne ispuni zahteve.
XS
SM
MD
LG