Dostupni linkovi

Savet bezbednosti o situaciji u Hondurasu



Brazilska ambasadorka u UN Maria Luiza Vioti tražila je hitan sastanak Saveta bezbednosti o Hondurasu zbog napete situacije oko brazilske ambasade u toj zemlji, nakon što se svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja tajno vratio u zemlju i utočište potražio u brazilskoj ambasadi.

Privremeni ssef vlade Roberto Misseleti izjavio je rano jutros da je spreman na dijalog sa izaslanicima Manuela Zelaje u okviru međunarodnog posredovanja koje vodi kostarikanski predsednik Oskar Arias.

Zelaja koji je nakon državnog udara 28. juna proteran iz zemlje, uspeo je u ponedeljak na opšte iznenađenje da se tajno vrati u glavni grad Tegusigalpu.

Policija je u sredu upotrebila suzavac kako bi rasterala više hiljada demonstranata koji su pokušali da priđu brazilskoj ambasadi.

Ministar spoljnih poslova Karlos Lopez rekao je da vlada neće pokušati da uđe u ambasadu da uhapsi Zelaju, ali je istakao da neće popustiti pred glavnim zahtevom međunarodne zajednice da prepuste Zelaji vlast na četiri meseca, do isteka njegovog mandata.

SAD i EU pozvale su na mir u Hondurasu i ponavljaju da Zelaju smatraju legitimnim predsednikom te zemlje.
XS
SM
MD
LG