Dostupni linkovi

Karadžić traži izuzeće sudije Bairda


Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da iz vijeća na njegovom suđenju bude izuzet sudija Melvil Baird, zbog starosti ovog sudije iz Trinidada i Tobaga.

Karadžić u svom najnovijem podnesku Haškom tribunalu ukazuje da sudija Baird ne udovoljava kriterijumima predviđenim Statutom Tribunala, odnosno Ustavnom Trinidada i Tobaga, koji predviđa obavezno penzonisanje žalbenih sudija sa navršenih 65 godina života.

"Sudija Baird rođen je 5. marta 1940. godine. U vrijeme kada se očekuje završetak suđenja, on će imati 72 i po godine", navodi se u podnesku i dodaje da od vremena postavljenja za sudiju Tribunala, Baird nije ispunjavao uslove predviđene zakonovadstvom njegove zemlje, odnosno Statutom Tribunala.

U podnesku odbrane navodi se da Karadžić ima 64 godine, te da "on zna da su ljudi u šezdesetim vitalni i korisni članovi društva", ali da je zakon - zakon.
"Ukoliko Tribunal ne poštuje vlastiti Statut, to znači da Karadžić ne može da očekuje zaštitu od proizvoljnosti i kapricioznosti u toku suđenja, i zato traži diskvalifikaciju sudije Bairda", zaključuje se u podnesku odbrane.
XS
SM
MD
LG