Dostupni linkovi

Inzko ključnom odboru EU-a: stanje u BiH se pogoršava



Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je u utorak ključno vanjskopolitičko tijelo Europske unije da se političko stanje u BiH pogoršalo te da se ne provodi ništa od potrebnih reforma.

Kako je priopćio Inzkov ured u Sarajevu (OHR), visoki je predstavnik o stanju u BiH izvijestio odbor za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, upozorivši da se u proteklim mjesecima znatno pogoršalo političko ozračje u BiH.

"Nedostatak povjerenja i dijaloga među političkim vođama utjecao je na rad političkih institucija, uglavnom na državnoj razini", kazao je Inzko u Bruxellesu.

Posebno je upozorio na nedopustivo ponašanje predsjedatelja ministarskog vijeća BiH Nikole Špirića, ocijenivši kako je on blokirao imenovanje novog ministra sigurnosti neutemeljeno povezavši to pitanje s drugim imenovanjima. Špirić dulje od mjesec dana odbija uvrstiti u dnevni red toga vijeća prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da Sadik Ahmetović preuzme dužnost ministra sigurnosti pošto je s tog mjesta opozvan Tarik Sadović.

Inzko je također izvijestio odbor EU-a kako je parlament BiH donio tek nekoliko zakona u zadnjih šest mjeseci te da se državne institucije, poput Elektroprijenosa BiH, i dalje dovode u pitanje, što prije svega čini Republika Srpska.

S obzirom na to da vlasti BiH nisu učinile ništa kako bi se riješio status državne imovine, visoki je predstavnik uspostavio tim koji trenutačno popisuje tu imovinu, što je preduvjet za njetinu podjelu, a bio je prisiljen donijeti više tehničkih odluka radi prestanka supervizije u Brčkom, prenio je OHR Inzkovo izvješće odboru za politička i sigurnosna pitanja EU-a.

Taj je odbor stalno tijelo Europske unije u kojemu je zastupljeno svih 27 zemalja članica Unije. Ima glavnu ulogu u utvrđivanju vanjske i sigurnosne politike EU-a i pripremanju odgovora na krizna stanja.
XS
SM
MD
LG