Dostupni linkovi

Počela konferencija UN o klimatskim promjenama



Neuspeh konferencije o klimatskim promenama u Kopenhagenu bio bi "moralno neoprostiv", rekao je danas generalni sekretar UN Ban Ki Mun.
U slučaju da se ne postigne globalni dogovor u Kopenhagenu, to bi bilo "moralno neoprostivo, ekonomski kratkovido i politički nesmotreno", rekao je Ban Ki Mun na otvaranju konferencije u UN o klimatskim promjenama na kojoj se okupilo oko 100 šefova država ili vlada.

"Klimatske promjene su dominantno geopolitičko i ekonomsko pitanje 21.veka koje remeti ravnotežu svjetskog razvoja, mira i prosperiteta", rekao je on. Ban Ki Mun je, zabrinut zbog nedovoljnog napretka u pregovorima o novom klimatskom sporazumu, koji treba da kruniše u decembru konferenciju u Kopenhagenu, okupio šefove država ili vlada kako bi dao politički podstrek procesu.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je na preduzimanje jakih mjera za smanjenje emisije štetnih gasova .Kineski predsjednik Hu Đintao obavezao se da će njegova zemlja ograničiti emisiju karbon dioksida do 2020 na nivo iz 2005 godine.

Protokol iz Kjota o smanjenju emisije štenih gasova u atmosferu, koji je usvojen 1997. godine, ističe 2012. Predsjednici i premijeri će danas raspravljati o klimatskim promjenama i svoje zkaljučke krajem dana predstaviti generalnom sekretaru UN.

Na današnjem samitu UN i samitu G20 krajem ove nedjelje u Pitsburgu treba da se izvrši pritisak na SAD i druge razvijene zemlje da smanje emisiju gasova koji dovode do zagrijevanja Zemlje i obezbijede milijarde dolara pomoći zemljama u razvoju da bi mogle da prestanu sa sečom šuma i sagorijevanjem uglja.
XS
SM
MD
LG