Dostupni linkovi

Samit EU i Rusije u novembru u ŠvedskojSljedeći samit Evropske unije (EU) i Rusije zakazan je za 18. i 19. novembar u Stokholmu, saopštili su danas izvori bliski švedskom predsjedništvu EU.
Ovakvi susreti se održavaju redovno svakog polugodišta, naizmjenično u Rusiji i zemlji koja u tom trenutku predsjedava Evropskom unijom.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nije bio za to da se skup održi u Švedskoj, zemlji sa kojom Rusija često ima nategnute odnose i bio je više naklonjen nekom neutralnijem mjestu kao što je Brisel, rekao je u julu visoki zvaničnik švedske Vlade.

Švedska redovno osuđuje kršenja ljudskih prava u Rusiji, a Moskva je zamjerila švedskom ministru inostranih poslova Karlu Biltu što je prošle godine napravio paralelu s Adolfom Hitlerom kada je osudio intervenciju ruske vojske protiv gruzijskih snaga u ime zaštite južne Osetije. Prošlogodišnja inicijativa Švedske i Poljske da se formira takozvano Istočno partnerstvo da bi se ojačale veze sa šest bivših sovjetskih republika - Ukrajina, Moldavija, Belorusija, Jermenija, Azerbejdžan i Gruzija - takođe je iritirala Moskvu.

Takođe Švedska još nije odobrila prolaz gasovoda Sjeverni tok kroz njene teritorijalne vode. Taj gasovod treba da prevozi ruski gas prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, a Stokholm želi, prije nego što dozvoli prolaz, da osigura da će biti poštivani njegovi ekološki propisi.
XS
SM
MD
LG