Dostupni linkovi

Zagreb: Smjena cijele uprave HEP-a


Hrvatska vlada je zbog afera u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) odlučila smijeniti direktora Ivana Mravka i kompletnu Upravu HEP-a, javljaju hrvatki mediji.

Korupcionaske afere proteklih mjeseci treslu su ovu tvrtku.

Klupko se počelo odmatati, prenosi portal Index, nakon što je otkriveno da je Mravak prikrivao milijunske gubitke te tvrtke nastale jer je HEP na međunarodnom tržištu kupovao struju po cijeni dvostruko većoj od realne, a potom je po četiri puta manjoj cijeni preprodavao, čak i u susjednu BiH.

Pod povećalom su se potom našle visoke plaće i imovinske kartice članova Uprave. Kopanje po HEP-ovim platnim listama dovelo je do otkrića "HDZ-ovog vojnika" Rade Buljubašića, kojeg je plaćao HEP, a svakog je jutra uredno na posao dolazio u stranku.

Nakon Buljubašića, otkriveni su i slučajevi Mravkovog savjetnika, umirovljenog generala Ivana Kapulara te brata saborskog zastupnika Petra Mlinarića, Nikole Mlinarića, koji je prije pet godina zaposlen kao direktor Sektora korporativnih financija i riznice HEP-a, a ima završenu samo višu ekonomsku školu, kao i elektromontera Stjepana Tvrdinića, koji je, navodno "po HSS-ovoj liniji", u četiri godine napredovao do člana Uprave.

Ubrzo su isplivale i afere sa stanovima, a pisalo se i kako je Mravak oštetio HEP poklonivši HAC-u 300 milijuna kuna. Otkriveno je i nekoliko poslova "teških" po desetke milijuna eura, koji su se dodjeljivali bez natječaja. Govorilo se i o tome da je HEP plaćao stotine tisuća kuna dekanu Ekonomskog fakulteta Darku Tipuriću za besplatne ugovore.

Tipurić je te navode demantirao i rekao kako mu se podmeće.
XS
SM
MD
LG