Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Al Zejdi traži azil u ŠvajcarskojIrački novinar Muntazer al Zejdi, koji je prošle godina cipelom gađao tadašnjeg američkog predsjednika Džordža Buša, traži politički azil u Švajcarskoj.

"Želim da živim u Švajcarskoj zato što je to neutralna država koja nije podržala okupaciju Iraka", izjavio je Zejdi u intervjuu švajcarskoj televiziji TSR. On je podsjetio da se u Švajcarskoj nalaze mnoge međunarodne organizacije i ocenio da je to zemlja sa velikom demokratskom tradicijom, koja je primer za ostatak sveta.

Zejdi želi da pokrene veliku kampanju sa ciljem da ubijedi Iračane da izvedu bivšeg američkog predsednika Džordža Buša pred sud.

"Bušu i njegovim saradnicima treba da sudi neki međunarodni sud za ratne zločine koji su počinjeni za vreme okupacije Iraka", kazao je on, koji radi za nezavisnu arapsku televizijsku mrežu "Al-Bagdadia" sa sedištem u Kairu.

Ovaj 28-godišnji irački novinar postao je poznat po tome što je Buša gađao cipelama. On je prošle nedjelje pušten iz zatvora, gdje je proveo devet mjeseci. Zejdi je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine zato što je napao šefa strane države, ali mu je kazna smanjena na jednu godinu zbog dobrog vladanja.
XS
SM
MD
LG