Dostupni linkovi

Tadić u SAD, susret sa dijasporom



Predsednik Srbije Boris Tadić od danas je sa srpskom delegacijom u SAD, gde će učestvovati na 64. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Prvog dana posete, Tadić se u Klivlendu sastao sa predstavnicima srpske dijaspore, kao i sa Nacionalnom gardom Ohaja. On je tom prilikom razgovarao sa tamošnjim senatorom Džordžom Voinovićem i sa guvernerom države Tedom Striklendom.

Srbija nastavlja da vodi politiku mira, sporazumevanja i integracija u EU, ali ne odustaje od odbrane suvereniteta, teritorijalnog integritreta i identiteta, rekao je Tadić posle tih razgovora. On je, na prijemu za predstavnike srpske dijaspore naglasio da Srbija neće voditi politiku koja će ljude izlagati rizicima. Srbija će voditi politiku koja na racionalan i dostojanstven način brani nacionalne i državne interese i vodi računa o građanima i identitetu, istakao je srpski predsednik.

"Uvek govorim da hoćemo da Srbije bude članica Evropske unije, ali sa našim identitetom i kulturom. Svi oni koji misle da takav politički cilj sa sobom nosi gubitak identiteta trebalo bi da znaju da Srbija nikada neće odustati od politike odbrane vlastitog identiteta", rekao je Tadić. On je zamolio dijasporu u Ohaju da tu poruku prenese svim Srbima koji žive u SAD i naglasio da ne vidi "alternativu takvoj politici". On je ponovio da Srbija nikada neće odustati od odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i da nikada neće dovoditi u pitanje živote ljudi.

Predsednik Srbije će 23. septembra prisustvovati prijemu koji, povodom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, priređuje predsednik SAD Barak Obama. Generalnoj skupštini UN Tadić će se obratiti u petak 25. septembra.
XS
SM
MD
LG