Dostupni linkovi

Dolar na najnižem nivou ove godineKurs evropske valute u odnosu na američku dostigao je ove sedmice najveći nivo za godinu, jer rekordno niske kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i povratak sklonosti ulagača prema riziku ne idu u prilog dolaru.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je polovinom sedmice na samo 76.010 bodova, najniži nivo u godini, prenosi hrvatski Business, navodi Mina. Indeks se krajem sedmice, ipak, oporavio i dostigao 76.500 bodova, najviše zahvaljujući jačanju dolara u odnosu na japanski jen.

Dolar je u odnosu na evropsku valutu oslabio 0,82 odsto, tako da je kurs evropske valute skočio na 1,4701 USD. Euro je tokom sedmice skočio i na 1,4767 USD, najveći nivo u godini, dok je od početka septembra u odnosu na dolar ojačao 2,6 odsto. Evropska valuta je u odnosu na japansku porasla 1,61 odsto na 134,29 JPY.

Trgovci su pod uticajem jačanja uvjerenja u globalni ekonomski oporavak prodavali sigurniju imovinu, kao što je dolar, okrećući se onoj rizčnoj, nakon skoka cijena američkih dionica na najveći nivo u 11 mjeseci. Predsjednik američke centralne banke – FED, Ben Bernanke, u utorak je recesiju u SAD-u proglasio »najvjerovatnije završenom«. FED od decembra održava ključne kamate na rekordno niskom nivou od nula do 0,25 odsto, čime se nastoji podstaknuti obnova kreditnih i ekonomskih aktivnosti.

Ključne kamate u eurozoni od maja su na rekordno niskom nivou od jedan odsto, što je ipak znatno više nego u SAD-u.
XS
SM
MD
LG