Dostupni linkovi

Beograd: Uhapšeno više od 30 ultradesničara



Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da su pripadnici policije danas u Beogradu uhapsili više od 30 pripadnika ultradesničarskih organizacija. Veljović je agenciji Beta rekao da će u skladu sa Zakonom protiv njih biti preduzete mere zbog narušavanja javnog reda i mira. Danas u 12.49 na Kalemagdanu pretučen je jedan strani državljanin i prevežen u Urgentni centar, a kako je agenciji Beta rekla portparolka Hitne pomoći, radi se o lakšim povredama.

Na ulicama Beograda od jutros su pojačane patrole pripadnika policije, nakon što se oko 8 sati na platou kod Filozofskog fakulteta okupilo desetak pristalica "Srpskog narodnog pokreta 1389", koji su ranije najavili skup povodom otkazivanja Parade ponosa. Beogradska policija juče je međutim zabranila "Srpskom narodnom pokretu 1389" da od 19. do 27. septembra sa početkom u 16.30 održava skupove na Trgu Republike i navela da i "ubuduće" u centru Beograda iz bezbednosnih razloga neće biti dozvoljeno održavanje javnih skupova, navodi Beta.

Srpski narodni pokret 1389 saopštio je danas da su policija i Bezbednosno-informativna agencija do 12 sati priveli 20 aktivista tog pokreta i Udruženja Naši a da je bivši predsednik 1389 Rade Ljubičić "koji je juče uhapšen, osuđen na 30 dana zatvora".

U saopštenju pokreta navodi se da je policija jutros u 8 sati ispred Filozofskog fakulteta sprečila održavanje skupa te organizacije i sprečila vozilo sa ozvučenjem da priđe platou, pokazavši organizatorima rešenje o zabrani skupa. Aktivisti organizacija 1389 i Naši zatim su otišli na liturgiju u Hram Svetog Save. "

Agenti BIA su tokom liturgije na platou ispred hrama uhapsili portparola pokreta 1389 Mišu Vacića, a uhapšeno je još četvoro aktivista pokreta. Ukupan broj privedenih u Policijskoj stanici Stari grad bio je 20", navodi se u ovom saopštenju. Dodaje se da su se aktivisti vratili do Filozofskog fakulteta, gde ih je policija ponovo legitimisala i udaljila odatle.
XS
SM
MD
LG