Dostupni linkovi

Hamas osuđuje sastanak Obama-Netanijahu-AbasLider palestinskog Hamasa Ismail Hanije osudio je danas najavljeni sastanak lidera Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Palestinske uprave (PU) i naglasio da takav skup ni u kom pogledu neće obavezati palestinski narod.

Iz Bijele kuće u Vašingtonu je u subotu uveče najavljeno da će američki predsjednik Barak Obama u utorak biti domaćin sastanka sa izraelskim premijerom Banjaminom Netanijahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom kako bi bio otvoren put obnovi mirovnih pregovora. Obama će se prethodno odvojeno sastati sa Netanijahuom i Abasom.

Napori da se mirovni proces obnovi do sada su bili blokrani nesporazumima oko buduće izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. Američkom izaslaniku za Bliski istok Džordžu Mičelu nije pošlo za rukom da te nesporazume prevaziđe, tokom nekoliko odvojenih razgovora sa Netanijahom i Abasom u Izraelu i na Zapadnoj obali protekle nedjelje.

Zato se očekivalo da trilateralnog sastanka na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku neće ni biti. Hanije je na molitvi u Gazi, povodom muslimanskog praznika Id el Fitra, rekao da se pozicija Obamine ne razlikuje od one ranijih administracija SAD i da se od Palestinaca traži da se odreknu svojih prava, navodi Fena.
XS
SM
MD
LG