Dostupni linkovi

Avganistan: Šest nedelja za novo brojanje spornih glasovaZa ponovno prebrojavanje stotina hiljada spornih glasova sa predsedničkih izbora u Avganistanu održanih 20. avgusta, biće potrebno šest nedelja, a eventualni drugi krug izbora ne bi mogao da bude organizovan pre proleća, izjavio je u subotu zvaničnik izborne komisije.

Nezavisna izborna komisija zadužena za brojanje glasova i proglašenje rezultata je tu ocenu prenela Komisiji za izborne žalbe koja ispituje navode o prevarama, a čija se očekuje odluka o daljim merama, izjavio je zamenik predsednika izborne komisije Daud Ali Nadžafi.

Izborna komisija je u utorak saopštila preliminarne rezultate, prema kojima ubedljivo vodi dosadašnji predsednik Hamid Karzai, sa skoro 55 odsto glasova. Međutim, on ne može zvanično da bude proglašen za predsednika dok se ne ispitaju i ponovo prebroje sporni glasovi sa oko 2.500 biračkih mesta.

Ukoliko se ispostavi da je nevažeći veliki broj glasova, mogao bi da bude održan drugi krug izbora, a Karzaiju bi protivkandidat bio bivši ministar spoljnih poslova Abdulah Abdulah koji je, prema preliminarnim rezultatima, dobio manje od 28 odsto glasova.
XS
SM
MD
LG