Dostupni linkovi

Obama sledeće nedelje na zasedanju UN i na samitu G20
Pred američkim predsednikom Barakom Obamom je veoma značajna sedmica u međunarodnim okvirima jer će on 23. septembra otvoriti zasedanje Generalne skupštine UN, a sutradan u Pitsburgu ugostiti učesnike samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

Pored toga što će otvoriti generalnu debatu - što mu po tradiciji pripada kao šefu države zemlje-domaćina UN, on će 24. septembra voditi i sednicu Saveta bezbednosti, čiji je SAD predsedavajuća ovog meseca. Obama će biti prvi američki predsednik na čelu Saveta bezbednosti, na čijem zasedanju bi trebalo da se razgovara o aktuelnom pitanju neširenja nuklearnog naoružanja.

U svom prvom govoru pred 192-članom Generalnom skupštinom Obama će izneti svoj stav o vlasti, naglašavajući međunarodnu saradnju kao ključnu za svetsku politiku. Američki predsednik će, takođe, govoriti na klimatskoj konferenciji u okviru sednice Generalne skupštine.

Posle Njujorka, Obama će se preseliti u Pitsburg na samit G 20, na kojem će lideri najrazvijenijih zemalja sveta razmotriti posledice svetske recesije.
XS
SM
MD
LG