Dostupni linkovi

Abbas: Mirovni proces je blokiran



Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u subotu nakon neuspjeha posljednje misije specijalnog američkog izaslanika za Bliski istok da je mirovni proces "blokiran".

"Sada je put blokiran, kazao je Abbas nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu", javio je AFP.

Američki izaslanik George Mitchell vratio se u petak iz Jerusalema, nakon nove četverodnevne misije u regiji tokom koje nije uspio da s izrealskim premijerom Benjaminom Netanjahuom postigne sporazum o zamrzavanju židovske kolonizacije i obnavljanju izraelsko-palestinskog dijaloga.

Mitchellovi napori da podupre pokretanje mirovnih pregovora su propali zbog odbijanja Izraelaca da obustave kolonizaciju okupirane Zapadne obale. Palestinci traže potpuno zamrzavanje izgradnje.

Sporazum o kolonizaciji otvorio bi put za organiziranje trostranog samita iduće sedmice u New Yorku između Netanyahua, Abbasa i američkog predsjednika Baracka Obame, na margini Generalne skupštine UN-a.

Netanyahu je izjavio da njegova vlada ne razmišlja o "zamrzavanju" kolonizacije, nego samo o "usporavanju" izgradnje ograničenom na nekoliko mjeseci.
XS
SM
MD
LG