Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uništena dokumentacija o strijeljanju Draže Mihailovića?Srbijanski list Press u subotnjem broju objavio je dokument srpske Službe državne sigurnosti koji datira od 19. maja 1969. godine i u kojem se navodi kako je odlučeno da se uništi sva arhivska dokumentacija Službe, među kojom je navodno i ona o strijeljanju četničkog vojvode Dragoljuba Draže Mihailovića.

U dokumentu se navodi da je uništena cjelokupna dokumentacija, sa izvještajima, raznim informacijama i podacima o osobama koje je služba nadzirala; materijali o raznim tajnim akcijama službe poput onih kodnih imena "Jugoslavija", "Goran", "Niš", "Globus" i "Robert"; veći broj skripti za kurseve Službe državne sigurnosti; kartoteka o neprijateljskim i na smrt osuđenim saradnicima okupatora te još neka povjerljiva dokumentacija.

"Postoje indicije da je tom prilikom uništen i veći deo dokumentacije koji se odnosi na streljanje Draže Mihailovića, ali i mesto smaknuća, te sahrane. Upravo zbog toga Tužilaštvo ovih dana traga za Miodragom Teodosijevićem, koji je kao potpisnik ovog dokumenta morao znati što je sve tom prilikom uništeno", navode u Tužilaštvu Srbije.
XS
SM
MD
LG