Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ingliš: BiH sposobna da uđe u NATO


Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš ocijenio je veoma uspješnom vojnu vježbu "Združeni napor 2009", koja je održana u banjalučkoj kasarni "Kozara", i istakao da je ona pokazala da postoji sposobnost i spremnost BiH da se pridruži NATO savezu.

Ingliš je upozorio da taj put nije završen i da bi bio ostvaren, neophodno je stvarati političku stabilnost i nastaviti sa reformama koje su potrebne kako bi BiH postala punopravni član NATO.

On tvrdi da je ustavna reforma neophodna da bi BiH ostvarila svoje strateške ciljeve - članstvo u NATO i EU i da rješenje, koje se tiče ustavnih promjena, treba da pronađu politički lideri u BiH, koji treba da imaju i vodstvo u tome procesu.

Ingliš je istakao da sa odlaskom visokog predstavnika pitanje ustavne reforme "sve više poprima na urgentnom rješavanju".

"Naša poruka liderima u BiH bila bi da, ako žele brzo da ostvare svoje strateške ciljeve, onda u vezi s tim reformama treba da se kreću ubrzano, a mi smo tu da pomognemo", rekao je Ingliš za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica i SAD su generalno spremne na bilo koji način da omoguće taj proces.
XS
SM
MD
LG